Jinekomasti erkekte meme büyümesi
Jinekomasti
Jinekomasti erkeklerde meme dokusunun büyümesidir. İki taraflı ya da tek taraflı olabilen jinekomastide erkek göğsü, kadın göğsüne benzer bir meme şekline gelebilir.
Erişkin erkeklerin % 40’ında göğüs büyümesi mevcuttur. Jinekomasti nedenleri nelerdir:
- Hormonal değişiklik,
- yapısal veya
- nedeni belirlenemeyen,
Her ne kadar meme erkeklerde kadınlarda olduğu gibi gelişmese de, tüm erkekler az miktarda meme dokusu ile doğar.
Erkek vücutları çoğunlukla ergenlik döneminde cinsel gelişimlerini yönlendiren testosteron adı verilen bir hormon oluşturur. Fakat erkekler aynı zamanda bir miktar östrojen hormonu da üretir (kızlarda cinsel büyümeyi yönlendiren hormon).
Bir çocuk ergenlik döneminden geçerken veya yaşlandığı zaman daha az testosteron ürettiği durumlarda, iki hormonun dengesi değişir.
Bazen bu olduğunda, daha yüksek östrojen oranı erkek meme dokusunun büyümesine neden olur. Ergen erkeklerin yaklaşık yarısı ve 50 yaşından büyük erkeklerin üçte ikisi bir dereceye kadar jinekomasti olur.
Nasıl olur?
Erkek meme büyümesine neden olan hormon dengesizliğini tetikleyen birçok şey vardır ve çoğu zaman kesin neden bilinmemektedir.
- Testosteron yapan testisleri etkileyen yaralanma veya hastalıklar
- Tiroid problemleri , çünkü tiroid bezinden gelen hormonlar büyümeyi ve cinsel gelişimi kontrol eder.
- Akciğer tümörleri , hipofiz bezi veya adrenal bezleri içeren bazı kanserler
- Daha fazla östrojenle sonuçlanabilecek obezite
- Kalp hastalığı , kanser , depresyon veya ülser dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için kullanılan ilaçlar
- Anabolik steroidler
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer hastalığı
Bazen bebeklerde kısa süreli jinekomasti olabilir, annelerindeki hormonlar hala vücutlarındadır.
Memelerin büyümesi, bazen biri diğerinden daha büyük olacak şekilde düzensiz gerçekleşebilir.
Tedavi yöntemleri:
Erkekte meme dokusunun aşırı şekilde gelişim göstermesi ve kadın memesine benzer hal alması olarak bahsedebileceğimiz jinekomastinin pek çok nedeni vardır. İnsan hayatının belirli dönemlerindeki hormonal ve fiziksel değişimlere/gelişimlere bağlı olarak karşımıza çıkan jinekomasti, fizyolojik jinekomasti olarak karşımıza çıkar ve yeni doğan dönemi, ergenliğe geçiş adını verdiğimiz dönem ve genel olarak 60 yaş sonrası yaşlılık döneminde karşımıza çıkar. Esrar kullanımı, karaciğer rahatsızlıkları, testis rahatsızlıkları gibi birçok sıkıntılı durum sonrası karşımıza da çıkabiliyor. Bu tür rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan meme büyümesi’ne ise; patolojik (hastalığa bağlı) Jinekomasti adını veriyoruz.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale şarttır. İlaç tedavisi ya da egzersizler ile gerçekleştirilen ya da bireysel olarak uygulanacak herhangi bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Cerrahi müdahaleler genel olarak olumlu ve yüz güldürücü sonuçlar doğurmaktadır ve başarısız değildir. Jinekomasti ameliyatı nispeten kısa süreli bir ameliyattır.